Registrera svensk bil i Kroatien
Registrering av bil för svenska medborgare som flyttar till Kroatien
Om du är en svensk medborgare som planerar att flytta till Kroatien och ta med din bil, är det viktigt att känna till reglerna för registrering och beskattning av fordon. Här är en sammanställning av vad som gäller:
Att registrera/äga en bil i Kroatien som svensk medborgare innebär det att du behöver ha permanent boende/kroatisk bostadsadress. Endast kroatiskt medborgarskap räcker inte, utan permanent boende (kroatisk legitimation, eller Boravišna iskaznica med fast adress i Kroatien) är ett krav.
Import av bil till Kroatien
Anmälan till tullkontor (carina): När du importerar din bil till Kroatien måste du anmäla den till ett tullkontor inom 15 dagar.
Följande dokumentation behövs:
Kvitto eller köpeavtal
Om du köper bilen från en juridisk person, till exempel en bilhandlare eller ett showroom, måste du ha ett originalkvitto. Om du köper från en privatperson behöver du istället ha ett köpeavtal som ni båda har undertecknat.
Fordonets registreringsbevis
Originalet av fordonets registreringsbevis (både del 1 och del 2) från det land där du köpt bilen.
COC-dokument (Certificate of Conformity) – COC-dokumentet är ett intyg som bekräftar att fordonet uppfyller Europeiska Unionens standard. Detta dokument medföljer fordonet. Om du inte har ett COC-dokument måste du begära ett intyg från tillverkaren. För detta kan en mindre kostnad tilkomma.
Efter att du har transporterat fordonet till Kroatien och samlat ihop alla dokument, måste du genomföra en tullprocedur. Under denna process beräknas kostnaden för avgiften (särskild skatt på motorfordon) samt avgiften för hantering av uttjänta fordon.
Den särskilda skatten på motorfordon består av två komponenter. Den första komponenten är värdebaserad och beror på fordonets marknadsvärde, medan den andra är miljöbaserad och beror på fordonets CO2-utsläpp. För att beräkna det exakta beloppet för denna skatt (PPMV), föreslår vi att du använder denna importkalkylator, där du får en ungefärlig kostnad efter att du har angett uppgifter om ditt fordon.
Den goda nyheten är att för att genomföra tullprocessen behöver du inte längre besöka tullkontoret fysiskt, utan du kan istället sköta allt online via portalen e-Građani (om du har en sådan). För att göra detta, klicka här för att besöka Tullverkets hemsida och följ länken för inloggning till e-Građani för att öppna portalen för ansökan om särskild skatt på motorfordon. När du loggar in på portalen, klicka på ”Ny ansökan” och ange dina uppgifter samt uppgifter om fordonet som efterfrågas.
När du har fyllt i alla uppgifter, ladda upp en skannad eller digital version av de dokument som krävs för bilimport (som vi listat i avsnittet ovan) och klicka på ”Skicka”. När din ansökan har behandlats kommer du att få ett beslut om beloppet för särskild skatt på motorfordon samt beslut om avgiften för hantering av uttjänta fordon. Betala dessa avgifter och med kvittona kan du gå vidare till nästa steg, det vill säga homologation och registrering av fordonet.
6. Homologacija (homologeringsprocess) av bilen för import
Homologacija görs på en bilprovningsstation (stanica za tehnički pregled) och måste genomföras innan själva besiktningen. Homologacija tar cirka 30 minuter och kostar ca. 80 EUR. För att genomföra Homologacija behöver du ha ett COC-dokument. Om du saknar detta dokument måste du beställa ett intyg från tillverkaren. Homologacija är en procedur som säkerställer att ett fordon uppfyller de tekniska och säkerhetsmässiga standarder som gäller i Kroatien och EU. Den är nödvändig för att fordonet ska kunna registreras och lagligt användas på vägarna.
7. Besiktning och registrering av fordonet
Efter att du har genomfört samtliga steg ovan, återstår det endast att besikta och registrera bilen. Innan du genomför besiktningen, se till att skaffa en bilförsäkring. Ofta finns flera försäkringsbolag i direkt ansluting till besiktningsplatsen och de erbjuder ofta rabatterade priset det första året. Ta med alla originaldokument (och gärna orginalkvitton på betalningarna) som du samlat in under de tidigare stegen och bege dig till bilprovningsstationen där du genomför en standardbesiktning av fordonet och får en ny fordonsbok.
Efter att din bil registrerats i Kroatien kommer du att få infomration om att bilen är avregisterard i Sverige av transportstyrelsen samt att din försäkring avslutas autmatiskt (informationen skickas från transportstyrelsen till ditt svenska försäkringsbolag).
Årlig besiktning och registrering
- Årlig besiktning: Du måste genomgå en teknisk inspektion varje år innan registreringen förnyas. Detta sker oftast samma dag som registreringen.
- Dokument för årlig registrering: För att registrera ditt fordon årligen behöver du också ha ett ID-kort, pass, eller körkort samt giltig försäkring.
Tillfällig vistelse i Kroatien
Om du stannar i Kroatien i mindre än 6 månader behöver du inte registrera din bil. Du kan använda dina svenska registreringsskyltar under denna period. Om du tillfälligt flyttar till Kroatien utan att ändra din permanenta bostadsort kan du också behålla bilen registrerad i Sverige.
Bevis på bosättning
Om du stoppas av polisen i Kroatien är det viktigt att kunna visa att du inte bor där permanent. Ha alltid med dig bilens registreringsbevis, ägarbevis och dokument som visar din permanenta bostadsadress.
Sammanfattning
Att registrera en bil i Kroatien som svensk medborgare innebär att du behöver ha en kroatisk bostadsadress och följa de gällande skattereglerna och registreringsprocesserna. Om du har frågor eller behöver ytterligare information, kan det vara bra att kontakta en lokal expert eller myndighet för vägledning.
Kostnadspost | Belopp |
---|
Transport av fordon | Kostnad för att transportera bilen till Kroatien. |
Särskild skatt på motorfordon (PPMV) | Beror på fordonets ålder, värde och miljöklass. |
Avgift för hantering av uttjänta fordon | Betalas enligt fordonets vikt och avgiften för hantering av uttjänta fordon är 0,08 EUR per kg. |
Homologation av fordon | Kostnad för homologation är cirka 80 EUR. Om du saknar COC-dokument tillkommer en avgift på ca. 53 EUR för ett intyg från tillverkaren. |
Administrativ avgift | Om fordonet köpts från en privatperson tillkommer en administrativ avgift. |
Besiktning och registrering av fordon | Kostnaden för besiktningen varierar beroende på fordonets egenskaper. |
Fordonsförsäkring | För försäkringskostnad, kontakta ett försäkringsbolag. |
En annan fråga som vi ofta får i gruppen är om det går att besiktiga en svensk registrerad bil i Kroatien och svaret är: Det går INTE att besiktiga svenskregistrerade bilar utanför Sverige.