Vi har flyttat till Kroatien
Intervju med Thomas och Gilla: Livet som svenska pensionärer i Kroatien
Vi fortsätter vår intervjuserie ”Vi har flyttat till Kroatien” med ytterligare ett svenskt par som tagit steget och bytt ut Sverige mot Kroatien. Många av er känner säkert igen Thomas och Gilla från Skellefteå, som driver en populär blogg om livet i Kroatien. De flyttade till Kaštel Sućurac, en ort strax utanför Split, för över tio år sedan. Jag träffade paret i somras för en fika och pratstund om deras nya liv.
När flyttade ni till Kroatien och varför valde ni just Kaštel?
Thomas: Vi hade bestämt oss långt innan vi slutade jobba att vi ville flytta till södra Europa när vi går i pension. Det stod mellan Portugal och Italien, men 2010 var vi på rundresa i Kroatien med några vänner och blev förälskade i Kroatien. Vi såg ett hus som var till salu här i Kaštel, kontaktade mäklaren och när vi kom tillbaka till Sverige köpte vi huset.
Kaštel kändes som ett mysigt ställe och inte så turistigt. Fördelen var också att det var nära till flygplatsen och Split.
Huset som vi köpte var beboeligt, men behövde renoveras. Det var lite annorlunda att jobba med stenhus jämfört med trähus som vi är vana vid från Sverige, men vi hade tur med en granne som hjälpte oss mycket. Han jobbade med fönster och dörrar och hade många kontakter inom byggbranschen.
Vad skulle ni säga är det bästa med att bo här?
Gilla: Det är så avslappnat! Alla går på caféer, det blir väldigt socialt. Vi hade knappt bott här en månad innan en granne ropade från sitt fönster och bjöd oss på pizza. I Sverige kände vi knappt våra grannar. Här är det så mycket enklare och tryggare och så klart är vädret underbart. Människorna är otroligt hjälpsamma också.
Hur ser er vardag ut som pensionärer i Kroatien?
Thomas: Vi är med i en grupp som heter Kaštela Crew där både expats och kroater träffas en gång i månaden. Det är ett bra sätt att lära känna människor i olika åldrar. Annars blir det mycket fika! Jag har hjälpt några i byn med renoveringar, som att lägga trägolv, men vi är mindre aktiva nu än i början. Nu är det mest saker i huset som måste fixas, fräschas upp.
Vi har aldrig varit fotbollsfantaster, men sen vi kom hit har vi smittats och ser jättemycket på fotboll, mestadels på vårt favoritkafé för stämningen.
Skulle ni rekommendera andra pensionärer att flytta till Kroatien?
Absolut! Jag skulle rekommendera, inte bara pensionärer, utan yngre människor också. Vi har vänner i alla åldrar, många grannar. Det känns bra att det inte är en svenskkoloni. Man klarar sig bra på svensk pension.
Hur har processen varit att etablera sig här? Har ni stött på några svårigheter?
Gilla: Byråkratin var nog den största utmaningen. Det tog 2,5 år innan vi fick lagfarten till huset trots att allt verkade vara i ordning. Utan lagfart kan du inte registrera bilen eller köpa båt. Men mycket har förändrats sedan vi flyttade hit. Mycket är digitaliserat nu och folk är väldigt hjälpsamma. Man måste bara förstå att saker och ting tar tid här – ”polako, polako”, som de säger. Ha tålamod, så löser sig allt.
Thomas: Kronans värde har gjort att det blivit lite dyrare för oss eftersom vi har inkomster i svenska kronor och utgifter i euro. Men vi klarar oss bra. Vi köpte vårt hus när kronan var starkare och vi känner oss verkligen som om vi har vunnit på lotteriet – vi kunde inte ha hittat ett bättre ställe att flytta till.
Har ni haft erfarenheter av sjukvården i Kroatien?
Gilla: Ja, jag ramlade och bröt höften för några år sedan. Ambulansen kom snabbt och jag var på sjukhuset i Split inom kort. Inom 6 timmar var jag undersökt och låg nerbäddad på
en avdelning med smärtstillande. Man hade konstaterat att det skulle bli operation, men den fick skjutas upp några dagar pga medicinering.
Vi har kroatisk sjukförsäkring och jag är väldigt nöjd. Vi har även en husläkare där vi bor. Vi har också rätt till vård i Sverige som pensionärer med svensk pension, så vi känner oss trygga.
Vad skulle ni ge för råd till de som funderar på att flytta till Kroatien?
Thomas: Förvänta dig att saker tar tid, speciellt när det gäller byråkratiska processer. Det är en fördel om du kan språket, men vi klarar oss bra på engelska. Det viktigaste är nog att ha tålamod och inte stressa.
Vilka är era favoritställen i Kaštel eller närområdet?
Gilla: Vi älskar att promenera längs strandpromenaden och njuta av utsikten. Vi brukade ha en båt och då tyckte vi om att åka över till andra sidan viken, Split, och framförallt naturparken Marjan. Marjan erbjuder en perfekt oas för alla som söker avkoppling, naturupplevelser och spektakulära vyer över staden och havet.
Vi brukar ibland ta bussen till Split och sen tar vi en Uber hem. Det är härligt att komma till stan ibland, fast att vi trivs bäst här. Ett annat favoritställe är det här caféet. Det är vårt andra hem. Både för lunchkaffe och för öl/vin kvällstid. Det är så
människorna umgås här.
Och ärligt talat, sedan vi flyttade hit har vi inte rest mycket till
andra länder, förutom till Sverige 2-3 gånger per år. Vi känner inte att vi behöver det längre, vilket visar hur mycket vi trivs här.
Finns det något ni önskar att ni visste innan ni flyttade hit? Vad bör man tänka på om man ska flytta hit?
Gilla: Jag kom precis på en nackdel med att bo här; det är fuktigare än hemma och håret blir lockigt så fort jag går ut (skratt)!
Hand i hand lunkar paret i Kaštels gränder. De har fått namnet ”Kaštels Romeo och Julia”.
Det är tydligt att Thomas och Gilla har funnit sitt drömhem i Kroatien. Med ett avslappnat och socialt liv, i en trygg och vacker miljö, har de verkligen hittat rätt balans mellan att njuta av pensionen och vara en del av det lokala samhället. Deras råd och erfarenheter ger inspiration till andra som överväger att ta steget att flytta utomlands.